Societat divendres, 26 de Agost de 2011 Autor: editor

Veïns de l'Alta Anoia i el Bages s'oposen a deu miniparcs eòlics


<< Tornar     

El Fòrum l'Espitllera també presenta al·legacions als projectes eòlics de la Segarra i l'Anoia

Parc eòlic del Tallat
Parc eòlic del Tallat

Els deu projectes de miniparcs eòlics que es volen construir a diferents municipis de l'Alta Anoia, el Bages i la Segarra han generat preocupació entre els veïns. Les infraestructures es volen ubicar a Calaf, Sant Pere Sallavinera, Copons, Veciana, Argençola, tots ells de l'Anoia, Aguilar de Segarra (Bages) i Montoliu de Segarra (La Segarra).

En total, els miniparcs sumarien 38 nous molins que s'afegirien als sis parcs eòlics en funcionament que hi ha a la comarca de l'Anoia que sumen gairebé 200 aerogeneradors. A banda de les queixes veïnals, alguns dels ajuntaments afectats, com el de Calaf, Copons i Aguilar de Segarra ja s'han posicionat en contra de les instal·lacions. A diferència dels parcs eòlics existents, amb unes instal·lacions més extenses, cap dels diferents projectes actuals supera els cinc aerogeneradors i els 10MW de potència i per aquest motiu estan considerats com a miniparcs. Segons ha explicat a l'ACN Judih Ester, secretària de l'associació ecologista el Saüquer, el miniparcs són 'una manera de fraccionar un parc més gran per poder-lo encabir fora d'una Zona de Desenvolupament Prioritari'. Per Ester, es tracta d'una pràctica 'fraudulenta', ja que "l'impacte dels deu mini-parcs és molt més salvatge que el d'un de sol".

Ester, que també és veïna d'Aguilar de Segarra, ha explicat que els aerogeneradors que volen instal·lar tenen 145 metres d'alçada i alguns d'ells es troben situats 'a 200 metres de vivendes o d'edificis considerats béns d'interès cultural local'. A més, a banda de l'impacte visual que poden tenir, Ester ha afirmat que generen importants problemes de soroll i també de contaminació lumí­nica. Per aquesta veïna, els molins s'ubicarien en zones on hi ha 'abundants aus' i això 'les podria afectar'.

Pel que fa als beneficis econòmics que podrien aportar els parcs eòlics a la població dels municipis afectats, un dels membres de l'associació de veïns de Sant Pere Sallavinera, Jaume Torradas, ha afirmat que els únics que en poden sortir beneficiats són 'els promotors, els propietaris dels terrenys o els ajuntaments'. Tanmateix, Torradas ha denunciat que alguns dels propietaris 'no viuen al territori' i 'només volen el fruit econòmic sense tenir en compte cap altre paràmetre'.

Presentació d'al·legacions

Els consistoris d'alguns dels municipis afectats ja s'han manifestat en contra de la instal·lació dels molins. í‰s el cas de Calaf, Copons i Aguilar de Segarra. L'Ajuntament de Calaf ha aprovat una moció de rebuig als dos miniparcs que està previst que s'instal·lin al municipi argumentant que hi ha una 'saturació d'aquest tipus d'instal·lacions al territori'.

Pel que fa a Copons, el projecte preveu la instal·lació de dos miniparcs eòlics de cinc i quatre aerogeneradors respectivament. La principal reivindicació dels veïns és que s'elabori un estudi de l'impacte ambiental que tindran els molins. Per la seva banda, l'alcalde del municipi, Cesc Salamé, s'ha mostrat contrari a la instal·lació.

A banda de les al·legacions que puguin presentar els ajuntaments, els veïns dels municipis també s'han mobilitzat per recollir el màxim de documents. La secretària del Saüquer, una associació que treballa a cavall del Bages i l'Anoia, s'ha encarregat d'informar als veïns del procediment per elaborar les al·legacions i també de recollir-les per poder-les presentar conjuntament al Departament de Medi Ambient.

Desinformació

Una altra de les queixes dels veïns ha estat la poca informació que han rebut des de l'administració. Torradas ha denunciat que la Generalitat 'no ha fet el procés informatiu que tocava', ja que la informació 's'ha tret en ple mes d'agost' i l'accés a la informació de la pàgina web del Departament de Medi Ambient 'és impossible si no tens algú que et guiï'.

El Fòrum l'Espitllera Demanen al Govern que valori de forma independent l'impacte ambiental dels aerogeneradors


L'associació Fòrum l'Espitllera ha presentat davant la Subdirecció General d'Avaluació Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya un plec d'al·legacions relatives a la tramitació de set 'miniparcs eòlics' projectats a l'Anoia (als termes de Copons, Argençola i Vecianda) i a la Segarra (als terme de Montoliu).

Les argumentacions de l'Espitllera persegueixen que l'administració valori de forma acurada i independent l'impacte ambiental de la instal·lació dels aerogeneradors, fent especial incidència en l'afectació sobre el paisatge, el patrimoni, la natura, les condicions d'habitabilitat i els projectes turí­stics i lúdics de l'entorn.

Parc eòlic de Rubió - Anoia
Parc eòlic de Rubió
Foto: ADEMAN


Etiquetes: parcs eòlics impacte ambiental

Ho vols compartir?