L'investigador Miquel Canals, membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans
<< Tornar
Miquel Canals , nascut a Torà el 1957, investigador a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona acaba d'incorporar-se com a membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), a la secció de Ciència i Tecnologia i de Filosofia.
Miquel Canals i Artigas és catedràtic del Departament d'Estratigrafia, Paleontologia i Geociències Marines i és responsable del Grup de Recerca Consolidat Geociències Marines de la UB. í‰s autor de més de 250 publicacions --entre articles, llibres, capítols de llibre, mapes i notes--  bona part de les quals es troben en revistes incloses en el Journal Citation Reports de l'Institut d'Informació Científica (Institute for Scientific Information, ISI).
Actualment, és el científic de l'àmbit de les ciències de la terra més citat segons els Essential Science Indicators de l'ISI Web of Knowledge. De les seves aportacions, destaquen, entre d'altres, l'estudi sobre l'evolució de la temperatura a la mar d'Alboran al llarg dels últims 2.500 anys a partir del registre sedimentari i la relació amb els canvis climàtics de l'hemisferi nord, o el descobriment d'evidències d'antigues geleres al fons del mar davant de la península Antàrtica i la relació amb els canvis climàtics de l'hemisferi nord.
Canals també és responsable científic de la campanya Promares - Oasis del Mar, actualment en curs, que estudia els fons marins del litoral català, i és, així mateix, el primer autor d'un article que descriu el procés d'enfonsament hivernal d'aigües denses en forma de cascades als canyons submarins del golf del Lleó, al Mediterrani nord-occidental (Nature, 2006), un fenomen també estudiat ara en latituds àrtiques.
Premis i distincions
Distinció de la Generalitat de Catalunya per a la Promoció de la Recerca Universitària, Categoria d'Investigadors Reconeguts (2004).
Premi del Comité Oficial de la International Cartographic Association (ICA) pel 'Mapa del relleu submarí de Catalunya', editat per l'ICC (2004).
Premi NOVARE ENDESA d'Energia al GRC en Geociències Marines en la categoria 'Nuevas Energías Renovables y Fuentes Energéticas', pel projecte "Herramienta de Apoyo para la Implantación y Gestión de Campos Eólicos en Mar" (2006).
Premi Rei Jaume I a la Protecció del Medi Ambient (2008).
Editor associat d'Oceanologica Acta (1999-03).
Membre del Scientific Advisory Board de Geologica Acta (2008-present).
Membre de l'Alt Consell Consultiu en Investigació, Desenrotllament i Innovació de la Presidència de la Generalitat Valenciana (2008 en endavant).
Etiquetes: investigació iec ub personatges
Ho vols compartir?
Especials
Canvi de comarcaGos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides
Àlbums destacats
Festa Major de Torà 2023 exposicions
40 Fotos
Festa Major de Torà 2022 Exposicions
51 Fotos
Concert Athanàgia
20 Fotos