Perilla la continuïtat de la cooperativa d’agricultors de Calaf
<< Tornar
Les instal•lacions de la Cooperativa ja s’han venut i la jurisdicció mercantil ja ha aprovat la liquidació de l’entitat. Un grup de socis denuncia que la Cooperativa va entrar en crisi sota la presidència de Josep Puigpelat
Agricultors de Calaf i Comarca, S.C.C.L., la Cooperativa que aglutina bona part dels pagesos de Calaf i l’Alta Segarra, es troba en una situació límit. Un grup de cooperativistes vol evitar el tancament al que aboca una gestió que denuncien de 'poc transparent'. Aquest dijous 11 de juliol, a les 7 de la tarda, la cooperativa celebrarà una junta al Casal de Calaf.
Un grup de socis denuncia que la Cooperativa 'va entrar en crisi sota la presidència de Josep Puigpelat' i van iniciar-se accions legals contra ell per la seva gestió de la societat Cervesa Calamanda.
Després de dos anys d’haver-se presentat la denúncia, un grup de socis i sòcies de la cervesera manté una acció penal oberta contra el que fou administrador de Calamanda S.L, a la vegada que alguns d’aquests socis, en qualitat de socis també de la Cooperativa, 'estan disposats a arribar on calgui' per esclarir el què pot portar al final de la cooperativa calafina.
Un forat de 300.000 euros
Segons la informació de què disposen els cooperativistes, les instal•lacions de la Cooperativa ja s’han venut i la jurisdicció mercantil ja ha aprovat la liquidació de l’entitat. El procés concursal que pot tancar-se amb l’acord dels cooperativistes aquest dijous coincideix en el temps amb la instrucció del procés contra Puigpelat, que encara continua obert.
Pel que han sabut els socis de Calamanda, personats com a perjudicats en les actuacions contra Josep Puigpelat, 'la pràctica totalitat dels diners invertits a Calamanda van desaparèixer i s’han localitzat talons que demostren que van anar a la Cooperativa, sense que fins el moment ningú hagi donat cap mena d’explicació del perquè i què se n’ha fet dels gairebé 300.000 euros'.
Com han denunciat un grup de cooperativistes en una nota de premsa, 'malgrat que algú vol imposar silenci, hi ha socis cooperativistes que no estan disposats a consentir-ho i avancen que lluitaran fins el final i a on calgui per aconseguir l’aclariment d’uns fets que han representat un cop molt dur per a la gent de bona fe i emprenedora que va confiar en persones que després van abusar de la seva confiança i els han deixat a l’estacada'.
Després de comparar la situació amb la de la cooperativa de l’Aldea (Baix Ebre), atribueixen la crisi a una actuació -que de moment no gosen qualificar- 'd’uns directius que de manera activa o passiva han portat al carreró de la dissolució de dos projectes emblemàtics [la pròpia cooperativa i la Cervesa Calamanda] per a la pagesia del seu entorn'.
Aquest grup vol fer publica la situació a la vegada que demana als socis i sòcies de la Cooperativa 'la màxima assistència a l'Assemblea de dijous, tot i ser conscients que és època de collita i no és casualitat que s’hagi convocat en aquesta data, a fi i efecte de passar desapercebut un acte que té molta rellevància'.
La cervesa Calamanda
Lligar la producció amb la terra per crear una cervesa genuïna de la zona. Aquesta era la idea amb la que van començar a treballar la Cooperativa d'Agricultors de Calaf i Comarca (Coopac) per crear la Calamanda, una cervesa que porta el nom de la patrona del municipi i que s’havia d’elaborar amb l'ordi de proveïdors de la Catalunya Central. El producte es va començar a fabricar artesanalment però mai va arribar a posar-se en marxa una fàbrica que havia de mecanitzar la producció.
El llavors president de la Coopac, Josep Puigpelat, explicava a l’Agència Catalana de Notícies el setembre de 2009 que la voluntat de la Calamanda era 'lligar la producció amb la terra', una idea que ja queda reflectida amb el nom de la cervesa, que és com s'anomena la patrona del municipi de Calaf.
Puigpelat relaxava els terminis dient en aquell moment que 'elaborar una cervesa requereix temps i anem seguint els terminis inicials'. La cervesa Calamanda es va presentar el febrer de 2008 i la seva comercialització s’havia d’iniciar a finals de 2010.
Puigpelat va protagonitzar una desaparició voluntària el juny de 2011. Va sortir de casa seva a La Molsosa (Solsonès) per reunir-se amb l'assemblea de socis de la cooperativa, però no va arribar-hi. Al cap de tres dies es va saber que Puigpelat estava viu i bé de salut perquè havia passat dues nits en una fonda de Gombrén (Ripollès).
Font: infoanoia.cat + info (enllaç extern)
Etiquetes: cooperativa calamanda puigpelat calaf
Compartit per somsegarra.cat
Ho vols compartir?
Especials
Canvi de comarcaGos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
10 més llegides