Entrevista a Maria Antònia Trullàs, Alcaldessa de Calaf
<< Tornar
L´alcaldessa de Calaf no vol l´abocador de Pinós. Trullàs, cap del consistori des del 2003, ara lidera la petició de cinc municipis de tres comarques diferents perquè no es concreti la possibilitat d´obrir un abocador de residus industrials a Pinós, en una zona en la qual ella creu que podria produir greus repercussions mediambientals a l´alta Anoia.
La notícia que una empresa barcelonina projectava un abocador al terme municipal de Pinós, al Solsonès, que limita amb tres municipis de la comarca, ha mobilitzat els veïns de l'alta Anoia. Maria Antònia Trullàs, cap de la corporació municipal calafina, s'oposa juntament amb les altres alcaldies de la zona a la proposta, que situaria l'abocador a molts pocs metres de distància d'on es capta l'aigua que abasteix Calaf.
- Quina és la posició de Calaf davant la possibilitat que s'instal·li un abocador a la vora del municipi?
La nostra actitud és una ferma oposició. Un abocador a Pinós podria tenir repercussions negatives, no només ara, sinó també en les generacions futures.
-Quina comunicació hi ha amb Josep Isanta, alcalde de Pinós?
Els ajuntaments que estaríem afectats per l'abocador, i som cinc, li hem demanat per carta que ho tiri enrere. N'esperem la resposta.
-Quin és el principal risc que hi ha per a la gent de Calaf, en el cas que es fes realitat l'abocador?
Pocs metres més avall d'on hi ha situats els terrenys on es vol fer l'abocador hi ha l'indret on Calaf fa la captació d'aigua. No podem admetre de cap manera que a la vora hi hagi aquesta instal·lació. Ens venen estadístiques i ens prometen fiabilitat, però no hi ha cap seguretat absoluta que no passi res. Aquesta és la principal preocupació?
No només aquesta. Però estem parlant d'una captació d'aigua que abasteix els 3.600 habitants de Calaf i els d'altres nuclis dispersos, com el cas d'Enfesta. En total som vora 4.000 persones en risc de consumir aquesta aigua.
-Se suggeriran alternatives a l'alcalde de Pinós?
De moment esperem poder comunicar-nos-hi. Per plantejar alternatives caldria que ens escoltés a tots els altres municipis afectats, que parléssim i veuríem si tenim alternatives.
-Però es podria considerar la cerca d'altres terrenys adequats en una zona propera o és una oposició frontal?
Aquí no tenen perquè haver-hi més abocadors. En aquesta zona de la comarca tenim els molins eòlics, un abocador una mica més al sud (Rubió) i un altre a Pujalt. El de Pujalt era en un terreny que s'havia de tapar, però l'abocador que es planteja ara és diferent. També volem ser ciutadans de primera, que busquin un altre lloc ben lluny, perquè són residus que generen les ciutats grans i també se'n podrien fer càrrec. I el cas de Pinós no és ni tan sols com el de Pujalt, és una instal·lació que cal fer de bell nou.
En el cas que l'Ajuntament de Pinós no es fes enrere, què farà Calaf?
De moment confiem en una resposta positiva de l'alcalde de Pinós. Si no, les pobalcions afectades respondrem amb actuacions a nivell polític i també a nivell cívic.
Hi ha un altre cas similar a la comarca, l'ampliació de l'abocador d'Hostalets. Conec el cas i no hi volem arribar. Ens preocupa molt que, a més de fer-se, l'abocador de Pinós pogués ampliar-se algun dia, perquè els residus sempre creixen.
Font: Regio-7 + info (enllaç extern)
Etiquetes: abocador pinós calaf entrevistes
Ho vols compartir?
Especials
Canvi de comarcaGos sacrificat
fractura hidràulica (fracking)
Informacions Destacades
1 Objectius10 més llegides