Cavall Fort va néixer desembre del 1961 amb l'objectiu que els infants poguessin aprendre a llegir i a escriure en català, que era la gran preocupació dels fundadors. Els bisbats de Vic, Girona i Solsona van donar cobertura legal als creadors de la revista, que va arrelar socialment i que va aconseguir una comunitat de lectors fidel.
Durant aquests cinquanta anys,
Cavall Fort ha estat un referent d'unes quantes generacions, que han crescut acompanyats d'Ot el Bruixot, de Massagran, d'en Jep, en Fidel i d'en Pere Vidal, alguns dels personatges més representatius de la revista, dibuixats per en Picanyol i Josep M. Madorell, dos dels il·lustradors que han passat per la revista aquests anys.
També hi han passat els il·lustradors Pilarín Bayés, Cesc, Carme Solé Vendrell, Llucià Navarro, Fina Rifà, Maria Rius, Montse Ginesta; i autors de fora, com Franquin (autor de Sergi Grapes), Peyo (autor de Jan i Trencapins, dels Barrufets i de Benet Tallaferro), J. M. Charlier (autor de la Patrulla dels Castors) i molts més.
Número especial
Durant l'acte institucional que es farà demà al CaixaFòrum, presidit per Artur Mas, president de la Generalitat, es presentarà el número commemoratiu dels cinquanta anys, el 1.185-1.186, que té cent pàgines, i unes quantes sorpreses. Segons que ha dit la directora de la revista, Mercè Canela, a VilaWeb, aquest número especial es va fer pensant 'que havia de ser interessant per als lectors d'ara i, alhora, tenir referències anteriors'. El resultat és un número que es pot llegir com una revista més, però amb una història, un fil conductor, com si fos una novel·la.
La història és que un grup de lectors de Cavall Fort vol celebrar el cinquantè aniversari a l'observatori astronòmic d'í€ger ('a Cavall Fort sempre hi ha hagut molts articles d'astronomia, la revista hi té molta tirada', diu Canela). A í€ger, un científic esbojarrat ha fet un invent per a contemplar millor les estrelles, però acaba enviant els lectors a un planeta situat a l'altra banda de la galàxia, on descobreixen una vida més civilitzada i més avançada i on, a més, reben Cavall Fort des del número 1. També hi van a parar els números que s'han perdut fent cap a casa dels subscriptors. A més, en aquell planeta hi ha una autèntica 'cavallfortmania', tothom hi parla català i la gent s'emociona quan hi arriben els lectors de la Terra.
En el mateix acte s'efectuarà el lliurament del Premi Cavall Fort a Albert Garriga pel seu recull de tres contes 'Polsim', 'Farina' i 'Balma'. El premi és un dels guardons literaris en llengua catalana amb una trajectòria més llarga. A més, també s'ha editat un documental audiovisual sobre la revista titulat 'Món Cavall Fort', realitzat per Utopia Global i coproduït per Televisió de Catalunya.
El programa commemoratiu del cinquantè aniversari també preveu l'edició d'un documental sobre la revista i un joc, '50 enigmes de Cavall Fort', adreçat als lectors, que es farà entre el gener i l'abril i vol ser una invitació a endinsar-se en l'univers de la revista i a participar d'una manera activa i divertida en la celebració de l'aniversari.
La celebració del 50è aniversari tindrà el seu punt culminant el mes d'abril de l'any vinent, quan se celebrarà una festa a l'aire lliure que durarà tot un dia i consistirà en actuacions, jocs, tallers, trobades amb autors de la revista, entre altres activitats.
+ info (enllaç extern)