versió per imprimir

La torre de Vallferosa pot ser anterior al segle X

Noticia

<< Tornar   divendres, 13 de Abril de 2012 Vallferosa (Torà)    Autor: editor Joan Menchon aporta noves dades de la construcció en una conferència sobre la Torre de Vallferosa: cronologia i construcció

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
la torre té més de 30 metres
Autor: J gatnau

Arc i trespols de la torre
Autor: Joan Menchon

Acessos a la casamata i cúpula de la torre
Autor: Joan Menchon

Interior torre. Aljub o cisterna.
Autor: Xavier Sunyer
Gràcies als programes de l’1 % cultural de la Generalitat de Catalunya, els anys 2006 i 2008 es van fer un seguit de treballs de restauració a la torre de Vallferosa que van possibilitar l’accés al seu interior. L’observació d’aquesta estructura, una de les més interessants de l’arquitectura militar medieval, i la datació radiocarbònica de la fusta d’un dels seus cadafals fan plantejar noves hipótesis sobre la seva construcció i cronologia i per tant, l’adscripció a l’arquitectura militar de l’entorn de l’any 1000.

A continuació us oferim una petita entrevista realitzada al conferenciant, Joan Menchon, sobre questions relatives a la datació de la torre.

- Si la torre exterior es del segle VIII, quina cronologia te la interior? Hi ha paral-lels amb aquesta datació?

Aquesta és una pregunta que, ara per ara, és difícil de poder respondre. En primer lloc no tenim clar, o preferim ser prudents: estem amb dues torres o una primera torre que, en un moment determinat, es reforça quan és a mitges? La pregunta es oberta. Si és el segon cas, poca diferencia cronológica ha d’haver, si es el primer cas, potser la poca o nul·la diferència de tècnica constructiva ens diu que la distància cronològica és petita.

- És una torre islámica o feudal?

Si és una torre del segle VIII, almenys l’exterior, el terme feudalisme no s’hauria d’aplicar, no? Islamica és la torre interior del Cargol, a pocs quilòmetres, i les diferències arquitectòniques son importants. Potser hauríem de parlar de com definir i datar altres torres properes com les de Peracamps o Ardèvol. I potser hauríem d’obrir una tercera via: ni una cosa ni l’altra. I si és una torre de pagesos o tinents de la terra que no podem enquadrar ni en l’òrbita islàmica depenent de Balaguer ni el l’òrbita de la marca?

- Pot ser que la mostra de fusta estigui contaminada i la datacio sigui incorrecta? No es molt arriscat datar la torre nomes amb una mostra de fusta? I si la fusta es reaprofitada?

Pot ser que la mostra estigui contanimada, pot ser que la datacio sigui incorrecta, poden ser moltes coses, però en principi hem de confiar en la mostra i en l’analítica, no podem malfiar perquè senzillament la datació no quadri amb el que s’ha dit fins ara. Pel que fa a una sola mostra per datar la torre, certament ens en calen més i, de fet, hem sol·licitat noves analítiques d’altres fustes de la torre que ajudaran a enquadrar de forma definitiva, esperem, la cronologia. Quant a si és una fusta reaprofitada o no, es fa difícil de creure en una zona rural i boscosa.

Vídeo de la conferència pronunciada al Palau Marc de Barcelona, l'11 d’abril de 2012
Per reproduir correctament aquest contingut és necessari instal·lar el programari Adobe Flash Player. Si us plau, baixeu-vos l'última versió, només us requerirà uns instants.

  + info (enllaç extern)

    Home page | Realització: cdnet