Aquest cap de setmana, coincidint amb la celebració de la Festa Major de La Curullada, s’ha dut a terme un acte informatiu i diferents accions reivindicatives en protesta pel projecte d’instal.lació d’un dipòsit del Canal Segarra-Garrigues a la part més alta del poble.
D’acord amb el Projecte Constructiu d’abastament en Alta des del Canal Segarra-Garrigues (Clau A-AA-00998-p), de setembre de 2008, la Confederación Hidrográfica del Ebro, organisme depenent del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente del Gobierno de España, té previst ubicar el major dipòsit d’aquesta infraestructura al costat mateix d’aquests dos edificis singulars, configurant-se com un bloc de 40 x 80 metres de planta i 7 metres d’alçada sobre el terreny.
Aquesta situació faria que es trenqués totalment l’estètica del poble, agafant la nova infraestructura un protagonisme major al dels dos edificis junts, elevant-se en la línia del turó, donat que només dista d’aquest 10 metres. Suposaria un gravíssim i irreparable perjudici al paisatge, doncs trencaria la imatge harmoniosa del nucli, rematat pel perfil del castell declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.
La justificació tècnica per a aquest emplaçament, sobretot pel que fa a la seva situació elevada (cota 535-542) tenia raó de ser en les alternatives inicials del projecte, quan s’havia d’abastar per nivell un dipòsit d’aigua potable a Cervera situat a la cota 504.
Però el projecte definitiu contempla la desaparició d’aquest dipòsit de Cervera, creant-se un de nou a la cota 590. D’aquesta manera, cal impulsar les aigües mecànicament a aquest punt. La resta de poblacions que abastarà el dipòsit de La Curullada es troben a cotes molt inferiors (Verdú 435m, Tàrrega 405m, Vilagrassa 365m ) i per tant, no és necessària la màxima elevació en aquest punt. A més, l’aigua que arriba al dipòsit de La Curullada també arriba bombejada des de Ratera, a 405 m d’alçada.
A partir de tot això, sorgeix el plantejament del canvi d’ubicació geomètrica d’aquest dipòsit, col·locant-lo en la mateixa finca però en un emplaçament més discret, a l’oest d’aquesta i diagonalment oposat a l’Església i al Castell, i també la necessitat d’un soterrament del dipòsit, o si més no, parcialment. Coincidit amb aquestes accions,
s’ha iniciat una campanya de recollida de signatures i s’ha penjat una pancarta en l’indret on NO es vol el dipòsit.
Recordem que aquestes no són les primeres accions que s’organitzen en aquest sentit, el
Fòrum l’Espitllera va qüestionar també recentment la ubicació del dipòsit, el Grup per a la Defensa del medi Natural a la Segarra s’ha unit també a les reivindicacions i diferents mitjans de comunicació fan ressò del tema.
La població de La Curullada pertany al terme municipal de Granyanella (La Segarra) i té una població d’uns 30 habitants. En l’actualitat, s’abasta d’aigua de pou, en una captació situada en el mateix terme.
És un petit poble en forma de turó, amb uns elements arquitectònics distintius que configuren la imatge del poble, situats en la part més alta d’aquest, l’Església de Sant Pere i el Castell, un conjunt històric i patrimonial de gran interès i talaia privilegiada sobre les valls del riu d’Ondara i els plans del Sió- i, per extensió, de la comarca de la Segarra.
Més informació i adhesions:
Facebook i
Change.org ( si vols signar)
Compartit per
somsegarra.cat