Cliqueu a les imatges per ampliar-les
Visites escolars
Autor: Observatori Pujalt
Muntatge de la nova cúpula a l´Observatori de Pujalt possibilitarà també l´astronomia
Autor: Observatori
Ernest Guille i Moliné fundador de l'observatori
Autor: Observatori Pujalt
Observació del cel profund a l'observatori
Autor: Ramon Santesmasses
Aquest dimecres, 12 de febrer, es compleixen 10 anys del primer dia en que es van començar a prendre dades meteorològiques de forma oficial i continuada a l’
Observatori de Pujalt. L’Ernest Guille fundador de l’Observatori de Pujalt va ser qui va començar els registres. Des de llavors aquestes dades s’han utilitzat per fer informes meteorològics en episodis concrets, fer les prediccions meteorològiques per a la comarca de l’Anoia, fer-ne difusió a diferents mitjans de comunicació per tal que altres meteoròlegs en puguin fer ús, compartir-les a la xarxa d’observadors del Servei Meteorològic de Catalunya i també per anar fent un registre històric que serveixi per conèixer una mica més com és el nostre clima. Les dades recollides a diari són visibles a la web del Servei Meteorològic de Catalunya a l’apartat d’observadors meteorològics, la XOM, a www.meteo.cat . També totes aquelles persones interessades en rebre aquestes dades es poden posar en contacte amb l’observatori a través del correu electrònic info@observatoridepujalt.cat
En aquests 10 anys també s’ha anat ampliant el conjunt d’activitats que es porten a terme pel públic com són els tallers per a les escoles, visites meteorològiques i observacions astronòmiques pel públic en general i també xerrades. Pel futur més proper es preveu tenir enllestit l’ampliació de l’observatori actual amb l’observatori astronòmic que permeti ampliar al màxim la vessant astronòmica amb el suport de l’Agrupació Astronòmica de l’Anoia, AstroAnoia.
L’Observatori disposa d’aparells manuals i automàtics per fer les diferents mesures de l’estat de l’atmosfera. Amb això cal afegir la figura de l’observador que és qui controla els aparells, fa les mesures i amb els seus sentits copsa allò que els aparells no detecten com les boires, les precipitacions, la visibilitat, els tipus de núvols, les octes de cel cobert.
L’Observatori de Pujalt neix l’any 2003 fruit d’una iniciativa conjunta de l’Ernest Guille i Moliné, l’ajuntament de Pujalt i els membres de la Fundació Ernest Guille i Moliné. L’Ernest, traspassat el juny de 2008, portava al damunt l’experiència de tota una vida dedicada a la ciència i sobretot la de més de 20 anys al capdavant de l’Observatori situat a la masia familiar de Ben Viure a Veciana.
Compartit per
somsegarra.cat