La família Llurba-Huguet de Castellnou d'Ossó ha optat per cedir al municipi una torre medieval, del segle XI, perquè es pugui rehabilitar. És un cas de patrimoni monumental que el propietari particular, davant la impossibilitat d'invertir-hi, vol que aquest conjunt monumental passi a mans d'institucions abans no acabi caient i desapareixent.
Es tracta d'una construcció medieval, coneguda popularment com Torre Romana per estar sustentada sobre una construcció romana, que els propietaris mai han rehabilitat, per manca de diners, malgrat ser declarada Bé Cultural d'Interés Nacional al 1985.
L'alcalde d'Ossó de Sió, Josep Maria Pedró, explica que ‘mirarem si hi ha diners en algun lloc per fer alguna actuació perquè és una torre que té un valor històric molt important i mai s'hi ha fet res’. Divendres es farà efectiva la cessió del conjunt monumental i se signarà un conveni per constituir un Consorci, entre l'Ajuntament d'Ossó de Sió, el Consell Comarcal de l'Urgell i la Diputació de Lleida, per conservar i rehabilitar la Torre Romana. L'Ajuntament intentarà aplicar una subvenció de 300.000 euros de l'1% cultural del Segarra-Garrigues per restaurar aquest patrimoni.
Única a Catalunya
Segons una publicació dels arqueòlegs Oriol Saula i Jaume Badias sobre el Patrimoni Arqueològic de l'Urgell, ‘és una construcció romana de característiques úniques a Catalunya i sense paral·lels coneguts a l'Estat espanyol’. Data del segle II aC i està situada damunt d’un petit turó. Les muralles presenten un aparell ciclopi considerat d'època romana. Actualment només es conserva el semicercle oriental del que devia ser una estructura de forma circular amb un diàmetre d'uns 24 m i una porta al nord. Al centre se situa la torre medieval, actualment d'uns 4 m d'alaçada, que devia ser molt alta. La torre, anomenada també Castell Lliuró, era un punt de fortificació defensiva per vigilar les antigues rutes de la vall del Sió. L’any 1985 fou declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.
Castellnou d'Ossó és una entitat de població del municipi d'Ossó de Sió, a la comarca de l'Urgell.
Font: Ràdio Lleida
Compartit per
somsegarra.cat