versió per imprimir

La cooperativa l'Olivera guanya la quarta edició del Premi Sikarra

Noticia

<< Tornar   dimarts, 17 de Març de 2015 Vallbona de les Monges    Autor: Jaume Moya El jurat destaca la seva tasca pionera dins l'economia social, l'excel·lència dels seus productes, la ruralitat i la seva vinculació als territoris de la Segarra Històrica

Cliqueu a les imatges per ampliar-les
equip humà de l'Olivera
Autor: L'Olivera

obrador de la cooperativa l'Olivera
Autor: L'Olivera

vins i olis de la cooperativa l'Olivera
Autor: L'Olivera

Entrega del Premi Sikarra a la cooperativa l'Olivera
Autor: Xavier Santesmasses
El Premi Sikarra -en la seva quarta edició- es concedeix a la Cooperativa l’Olivera, de Vallbona de les Monges. El Jurat del Premi, constituït pels socis del Fòrum l’Espitllera i els patrons de la Fundació Cases i Llebot, ha valorat especialment la seva trajectòria al llarg de més de quaranta anys, a favor dels drets dels discapacitats, d’implementació i consolidació d’un model cooperatiu d’èxit, de creació ininterrompuda d’ocupació, de ser motor de desenvolupament de l’economia rural comarcal, de producció ecològica i de respecte mediambiental, així com de cooperació exterior amb la destinació del 0,7% del pressupost anual a programes de desenvolupament i solidaritat, així com per l’excel·lència i competitivitat dels productes que elaboren i per fer bona la màxima “del món local al món global”.

Especialment regraciable és la tasca d’integració sòcio-laboral de persones amb discapacitat intel·lectual a través de les tasques relacionades amb el correu de la terra (vinya i olivera, especialment) i l’elaboració de productes de gran qualitat. L’Olivera ha estat, en els seus quaranta anys de trajectòria, un referent per a d’altres entitats que tenen en l’economia social i el respecte pels drets als discapacitats la seva raó de ser; però, a més, la seva estreta vinculació al món rural i al territori, a través de l’elaboració d’un producte de proximitat i qualitat, la constitueix com un veritable lloc d’acollida i una experiència complexa que defineix un original i innovador tipus de vida. La millora constant dels processos d’obtenció de productes d’excel·lència i la contínua recerca de processos de participació, compromís social, transparència i participació i el model cooperatiu de creació de riquesa són d’altres aspectes de per sí més que suficients per a merèixer un gran reconeixement.

Però també el Jurat concedeix el guardó a l’Olivera per ser una entitat segarrenca. El fet de tenir la seu al poble de Vallbona de les Monges li atorga aquesta identitat: tot i pertànyer avui administrativament a l’Urgell, el lloc està estretament vinculat històricament, geogràfica i paisatgística a la Baixa Segarra.

El guardó serà lliurat el proper dissabte 21 de març per la tarda en un acte obert al públic que tindrà lloc al Castell de Concabella, on hi intervindran els representants de les entitats convocants i comptarà amb la intervenció musical de la cantant Lídia Pujol. L’acte es clourà amb un sopar en homenatge a l’entitat guardonada, per accedir al qual caldrà reservar plaça.

Les edicions anteriors del Premi Sikarra varen reconèixer a l’activista turístic i cultural de Cervera, Armand Forcat, a l’Associació d’Amics de l’Arquitectura Popular i a l’entitat Càritas Diocesana de Cervera. El guardó, que romandrà exposat fins el dia 20 a la biblioteca de Cervera, és una escultura de l’artista Anna Marín-Gálvez titulada l’”Esguard alliberat”. L’obra reprodueix en una grisalla el motiu del revers de la moneda de Sikarra (cedida per les promotores al Museu de Cervera), integrada dins el perfil d’una espitllera de fusta, símbol de la projecció cap al futur de la identitat de la Segarra.
Font: Fòrum l' Espitllera   + info (enllaç extern)


Compartit per somsegarra.cat

    Home page | Realització: cdnet