El web del mapa de fosses i repressió de la Guerra Civil a Catalunya ha incorporat 25 noves localitzacions de fosses comunes de la comarca del Solsonès, a més dels municipis de Bassella (Alt Urgell) i Torà (Segarra). De les 25 fosses, una desena han estat confirmades i la resta mantenen el caràcter de probables. En total, es calcula que podrien contenir les restes d'un mínim de 237 persones. Les que ja s'han pogut confirmar estan ubicades en cementiris i també al santuari del Miracle de Riner.
Segons ha informat el departament de Governació, l'actualització de les fosses existents en aquest territori ha estat possible gràcies a les dades facilitades pel Centre d'Estudis Lacetans, procedents de l'estudi '
Localització de fosses comunes de la guerra civil i la postguerra al Solsonès', projecte subvencionat l'any 2011 pel Ministeri de la Presidència.
En concret, la desena de fosses confirmades es troben al santuari del Miracle de Riner (dins i a l'exterior), als cementiris de Riner, Su (Riner), Santa Sussanna (Riner), Sant Llorenç de Morunys, Solsona, Clariana de Cardener, Sant Just Joval (Clariana de Cardener), Horteneda (Clariana de Cardener), tots aquests a Solsonès, i també al cementiri de Sant Joan de Puigredon de Torà, a la Segarra. On hi hauria més cossos enterrats seria al cementiri de Solsona (58).
Les ubicacions de fosses probables estarien a Casa Rovira-sança (Llobera), Les Planes del Ginestar (Castellar de la Ribera), Serraseca, Cambrils (Odèn), Casanova de Clarà (Castellar de la Ribera), Camp dels Morts, Casagolda (Castellar de la Ribera), Pont de Comajuncosa (Olius), Antic camí de Llanera (Llobera), Camps de casa Cabot (Clariana de Cardener), Finca Vilatobà (Castellar de la Ribera), Pineda a prop Camp dels Morts Casagolda (Castellar de la Ribera), Costa del mas dels Quadros (Llobera), al Solsonès, i Codinera casa Tapioles, Bosc de coll de Ban i Cementiri d'Ogern, a Bassel la, a l'Alt Urgell. En aquest cas la fossa més gran seria la d'Odèn (amb un mínim de 80 cossos enterrats) i la de Bosc de coll de Ban de Bassella (50).
Segons Governació, el web del mapa de fosses de Catalunya constitueix una de les eines principals de la política pública de la Generalitat sobre fosses i desapareguts. Està regulat per la Llei 10/2009, de 30 de juny, i pel Decret 111/2010, de 31 d'agost, com a mitjà cartogràfic d'accés públic per satisfer el dret de la ciutadania a conèixer els fets de la Guerra Civil i el franquisme. El web, publicat el 2010, es troba subjecte a les actualitzacions que, periòdicament, es deriven de l'avenç de la recerca historiogràfica a Catalunya. Amb aquesta nova incorporació, el mapa de fosses de la Guerra Civil a Catalunya geolocalitza un total 370 fosses d'arreu del país.
Font: ANC