un molí de pedra permet moldre el gra sencer i a baixa temperatura Autor: Jaume Moya
Cliqueu a les imatges per ampliar-les
el trofeu és obra d'Anna M. Marín-Garde
Autor: Fòrum l'Espitllera
l'elaboració de pa és una de les darreres innovacions
Autor: La Garbiana
les farines ecológiques d'alta qualitat són un dels productes de la Garbiana
Autor: La Garbiana
cartell de l'acte
Autor: Mercè Serra
El Premi Sikarra -en la seva cinquena edició- es concedeix a la Cooperativa
la Garbiana, de Tarroja. El Jurat del Premi, constituït pels socis del Fòrum l’Espitllera i els patrons de la Fundació Cases i Llebot, ha valorat de la guardonada la seva aposta per un model d’agricultura sostenible i respectuosa amb el medi ambient, la seva intervenció en les diferents fases de la cadena alimentària, des de la producció fins a la comercialització, passant per la transformació, així com l’encertada combina de tradició, amb la recuperació que ha fet de varietats ancestrals de cereal, i la innovació, que passa per l’aposta per les noves tecnologies de la informació i la comunicació en la distribució i comercialització dels productes.
També es valora especialment que la Garbiana hagi creat marca i experiència a partir de la denominació d’origen dels seus productes, del seu sabor, servei i gama, i tingui la visió d’alinear-se amb tendències gastronòmiques que sorgides en els darrers anys, s’han estès tant a nivell nacional com internacional, com l’Slow Food, que promou un ideari que combini plaer i coneixement, la recuperació de conreus tradicionals, la valoració de l’origen dels productes, la conservació de tradicions gastronòmiques i culinàries, la potenciació del consum local o proper als productors, l’afavoriment de la venda directa i justa del productor al consumidor i a restaurants (restaurants km 0).
Tot això potenciant la identitat i denominació d’origen segarrenca dels seus productes, facilitant alls consumidors l’experiència de visitar els camps de cereal que conreen, el seu molí i l’obrador de pa. I amb una estructura de treball que parteix de la col·laboració i el treball en xarxa, generant sinèrgies i en aprenentatge continu amb altres persones i entitats, valors que donen uns trets d’identitat a la Garbiana que els fan un referent comarcal, un exemple d’emprenedoria i un projecte il·lusionant de futur.
El guardó serà lliurat el proper dissabte 19 de març per la tarda en un acte obert al públic que tindrà lloc a l’auditori del carrer Major de Cervera, on hi intervindran els representants de les entitats convocants i comptarà amb la intervenció musical del duet De Vellut, format per Blai Navarro a l'acordió i Núria Balcells al violí, que oferiran un tast del seu repertori que fusiona música clàssica, jazz i tradicional. Els assistents també podran gaudir d’una visita guiada a l’exposició “in dubio, pro Deo”, que sobre el Sant Dubte d’Ivorra està instal·lada al Museu Comarcal. L’acte es clourà amb un sopar en homenatge a l’entitat guardonada, per accedir al qual caldrà reservar plaça.
Les edicions anteriors del Premi Sikarra varen reconèixer a l’activista turístic i cultural de Cervera, Armand Forcat, a l’Associació d’Amics de l’Arquitectura Popular, a l’entitat Càritas Diocesana de Cervera i a la Cooperativa l’Olivera de Vallbona de les Monges.
El guardó és una escultura de l’artista Anna Marín-Gálvez titulada l’”Esguard alliberat”, que reprodueix en una grisalla el motiu del revers de la moneda de Sikarra (cedida per les promotores i exposada al Museu de Cervera), que integrat dins el perfil d’una espitllera de fusta, vol ser el símbol de la projecció cap al futur de la identitat de la Segarra.
Font: Fòrum l'Espitllera
+ info (enllaç extern)
Compartit per
somsegarra.cat