versió per imprimir
Torà: la plaça de la Font
Destacada
<< Tornar
dissabte, 1 de Juliol de 2000
Torà
Aquesta plaça presenta els edificis més atractius de la vila
Cliqueu a les imatges per ampliar-les
plaça de la font
Autor: Ramon Sunyer
Plaça de la Font
Autor: Josep Gatnau
Plaça de la Font
Autor: Ramon Sunyer
pont de les Merites
Autor: Ramon Sunyer
Cal Guatlles
Autor: Ramon Sunyer
Cal Jovans
Autor: Ramon Sunyer
Detall del frontal
Aspecte de la plaça abans de la remodelació
Autor: Ramon Sunyer
Foto de l'any 1913
Autor: Josep Salvany i Blanch
Presenta els edificis més atractius i és sens dubte un dels llocs més bells de la vila, tot i que amb les darreres remodelacions perdi un xic del seu encant. Aquesta plaça ha canviat de nom diverses ocasions. Amb motiu de la visita del monarca Alfons XIII, l'any 1907, passa a anomenar-se d'Alfons XIII. Durant la República canvià a plaça de la República, posteriorment tornà a anomenar-se com el monarca. Als anys 80 tornà al nom primigeni plaça de la Font.
Font de la Vila
Està presidida per la la Font de la Vila (1608) una edificació rectangular, que amaga l'aljub, i coberta a doble vessant de lloses. El frontal està protegit per un porxo amb un gran arc de mig punt. El mur dret té adossada una pica subdividida en tres compartiments que servia per rentar la verdura. També s'hi observa una torreta de totxo, construïda posteriorment, amb la finalitat d'airejar l'aigua d'entrada. A la part esquerra s'adossen quatre piques que servien d'abeurador d'animals. La part del darrera és ocupada per un gran safareig amb les lloses inclinades per rentar la roba.
A la placa frontal s'hi pot veure la llegenda " el 12 d'octubre de 1907 l'aigua arribà aquí" que fa referència al nivell que assolí l'aigua del riu Llanera després d'uns forts aiguats
Edificis d'interès
Casa Massana (o cal Guatlles). Casa senyorial dels ss. XVI-XVII que presenta una façana notable, destacant una gran porta d'arc de mig punt adovellada.
Casa Jovans. Exemple de casa típica del s. XVIII. La façana presenta un vistós rellotge de sol. A la façana del carrer Vila vella s'oberva una finestra geminada d'origen baix-medieval.
Molí de la Font o de cal Balaguer ( núm. 16). Antic molí d'oli i fassina (s. XVIII) que conserva gran part de l'estructura del que havia constituït molí del comú.
Pont de les Merites
S'aixeca damunt el riu Llanera. Té una longitud de 37 metres i 8 d'alçada. Serveix de pas per anar a l'horta de la partida de les Merites i a l'antic molí de la farina del Duc ( actualment només se'n conserva la bassa). La seva construcció comença l'any 1617 i es perllonga fins el 1724 (data inscrita a la pedra).
El nom etimològic prové de la Turris Meritana, situada antigament a la casa de can Porta, lloc que es creu era el pas i frontera de la Marca Hispànica.