versió per imprimir
L'1% cultural del Segarra-Garrigues invertirà 7,5 milions en 13 pobles de Lleida
Noticia
<< Tornar
dissabte, 2 de Octubre de 2010
Torà
Autor: editor
Cervera, Guissona, Concabella i Sanaüja, poblacions segarrenques beneficiades d'aquesta inversió
Cliqueu a les imatges per ampliar-les
Vista nocturna de Sanaüja
Autor: J.M. Santesmasses
Parc arqueològic Iesso es beneficiarà
La construcció del canal Segarra-Garrigues a les comarques de Lleida revertirà finalment a 13 elements patrimonials de poblacions de l'Urgell, la Segarra, Segrià, Noguera i les Garrigues, amb una inversió en la seva recuperació i millora de 7,5 milions d'euros.
La inversió serà per projectes que iniciïn les obres entre aquest any i el 2014. L'1% revertirà directament sobre el projecte d'instal·lació del dolmen de Seró a Artesa de Segre (300.000 euros), la restauració del Palau Episcopal d'Aspa (500.000 euros), la rehabilitació de l'antic escorxador d'Agramunt (1 milió d'euros), la restauració i excavació de la Torre Rodona de Castellou d'Ossó de Sió (300.000 euros), la intervenció en l'edifici de serveis del Molí de l'Espígol a Tornabous (400.000 euros).
També s'actuarà a la restauració del castell de Verdú (400.000 euros) i a la rehabilitació de l'antiga fàbrica Trepat de Tàrrega (2 milions d'euros), la restauració del castell de l'Albi (300.000 euros), o la segona fase del Centre d'Interpretació de la Roca dels Moros del Cogul (700.000 euros). A Cervera es rehabilitarà l'antic Sindicat Agrícola (300.000 euros), i a Guissona es crearà l'edifici d'acollida de la ciutat romana d'Iesso (200.000 euros). L'1% cultural beneficiarà a més la restauració del castell de Concabella, a Plans de Sió (600.000 euros), i la consolidació de les restes del castell de Sanaüja (500.000 euros).
Els 7,5 milions d'euros de la partida serviran per finançar el 100% de tots els projectes, fet que implicarà que els ajuntaments no hagin d'aportar cap part del finançament.
"í‰s la provisió de recursos destinada al patrimoni més gran feta a la zona", ha destacat el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras. A més, és un dels pocs casos en què l'1% de la inversió d'una obra s'aplica directament al patrimoni del mateix territori on s'ha desenvolupat.
L'1% cultural és el percentatge que es destina, de totes les inversions públiques, a projectes d'abast cultural. Habitualment aquests diners van a parar a una caixa comuna i després es reparteixen entre qualsevol part del territori sense tenir en compte el lloc on s'han fet les obres. En aquest cas però, en l'adjudicació de les obres del canal, ja es va apostar perquè aquesta partida revertís al territori. En aquest sentit, el conseller Llena ha dit que ha estat parlant amb el govern espanyol "perquè també faci el mateix".
Font: acn